معرفی بخش برزک
اگر از تراش و خراش زندگی شهری و آپارتمان نشینی ناخواسته خود خسته شدهاید، اگر از صوت و صدای اصطکاک فلزات و آهن و ماشین به ستوه آمدهاید، اگر خدای ناخواسته انواع روان پریشیهای مخفی و آشکار را دارید، اگر به هر جهت حال و حوصله تماشای زیباییهای ظاهر فریب و توخالی شهر را ندارید و خلاصه اگر میخواهید چندی خودتان را پیدا کنید و از نعمتهای رایگان و بیمنت الهی لذت ببرید.
نشانی جایی را به شما خواهیم داد که بدون بلیط ورودی و هیچ دردسری میتوانید نفسی تازه کنید و اگر خواستید در آینده هم در اینجا بمانید، باز هم بسیار ساده و سهل خواهد بود. منطقهای با صفا با هوایی کاملاً پاک و رؤیایی با آبهایی زلال و گوارا، با عطر گلهای وحشی و گل محمدی و انواع ریاحین که در فصل بهار ناخودآگاه انسان را مدهوش و بیقرار میکند و شبانگاه و سپیدهدم جز نغمه مرغان خوش آهنگ مثل بلبل و قناری و بانگ آبشار و نوازش نسیم لطیف بهاری چیزی دیگر نخواهید یافت.
آری، برزک شهر و دیاری است سرسبز با درختهای انبوه و گلستانهای دلپذیر و آب و هوایی کاملاً بینظیر در منطقه کاشان.
زیباییهای برزک را نمیتوان با بیان ناتوان قلم به تصویر کشید، باید آمد و دید و مسلماً با یک گلگشت چند ساعته چنان عاشق و شیفته طبیعت زیبای آن خواهید شد که هرگز مناظر دلربای آن را از یاد نخواهید برد و خاطرات آن را همواره برای دیگران تعریف خواهید کرد.
شهر برزک با جمعیتی بالغ بر ۵۰۰۰ نفر به وسعت ۲۰۰ هکتار در جنوب غربی شهرستان کاشان و در یک منطقه کوهستانی در دامنههای کرکس و در فاصله ۴۵ کیلومتری کاشان، ۶۰ کیلومتری میمه و ۵۵ کیلومتری دلیجان و در مسیر جادهای قرار دارد که از یکطرف به آزاد راه اصفهانـ تهران و از سمت دیگر بهاتوبان کاشانـ قم ختم میشود.
سابقه برزک به ۵۰۰۰ سال قبل بر میگردد. ارتفاع این شهر از سطح دریا ۱۶۰۰ تا ۳۵۸۸ متر (متوسط۲۰۲۵) میباشد. طول جغرافیایی برزک ۳۰ ۱۳ ۵۱ و عرض جغرافیایی آن ۵۰ ۴۶ ۳۳ می باشد. این شهر باتوجه به موقعیت آن در تابستانها دارای آب وهوای معتدل و در زمستانها دارای آب وهوای سرد میباشد. میزان بارندگی در نقاط پست آن حدود ۲۰۰ میلیمتر در سال و در ارتفاعات به ۴۰۰ میلیمتر میرسد. بالاترین درجه حرارت در تابستان ۲۰ درجه و در زمستان به ۲۰ درجه زیر صفر میرسد.
معرفی مکان های تفریحی و گردشگری
شهر برزک دارای ۵۴ اثر تاریخی و طبیعی بارش است که تا کنون ۱۰ مورد آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه تاریخی قلعه (تفرجگاه و همایشگاه تپه تاریخی قلعه)
تپه تاریخی قلعه مربوط به دوره سلجوقیان و قبل از آن میباشد. غار کشف شده در این تپه به همراه وسایلی نظیر تنور گلی، ظروف سفالی و گلی، سرکو و … حکایت از سکونت و زندگی بسیار دور در این محل دارد.
هنگامی که به بالای تپه صعود مینمایی و به چهار طرف نظاره میکنی سرسبزی و شادابی درختان، دشت و کوههای سر به فلک کشیده و خانههای کاهگلی چشمانتان را نوازش میکند.
تپه تاریخی قلعه در مرکز شهر واقع شده است.
این تفرجگاه دارای سکوهای سنگی جهت اسکان و استراحت، صندلی و نیمکتهای چوبی و مطابق با فضاهای اطراف، آلاچیق، بنای کوشک در مرتفع ترین نقطه تپه، آبشار که از مرکز کوشک شروع و پس از گذشتن از برکه ها و جزیرههای آب به پایین تپه در محل استخر ذخیره آب ختم میشود و. . . میباشد.
غار کشف شده در تپه تاریخی قلعه
قدمت این غار به دوران سلجوقیان باز می گردد و هم اکنون شهرداری با همکاری میراث فرهنگی و گردشگری به دنبال ثبت ملی این اثر تاریخی می باشند.
بنا به اظهار و نقل قول سینه به سینه بزرگان شهر این غار که در سکونت گاه اولیه برزک (تپه قلعه) میباشد دارای ۳ مسیر اصلی بوده که یکی از مسیرها به مسجد جامع شهر و مسیر دیگری به حمام میان ده و مسیر سوم به طرف کوه اشک ادامه دارد و هم اکنون شهرداری به جهت انجام تحقیقات بیشتر مشغول آزادسازی معبرهای مسدود شده این غار در اثر ریزشهای سالیان متوالی میباشد.
از آثار برجای مانده در این غار میتوان به حفرکانال های کوچک حفاری شده در دل سنگ جهت دفن یا نگهداری استخوانهای گذشتگان خود، ظروف سفالی و گلی برجای مانده و وجود سقف های زیبای این غار اشاره کرد.
انتظار می رود با مرمت و بازسازی کامل این غار و بازگشایی آن به روی گردشگران، صنعت گردشگری و توریسم برزک در کنار دیگر آثار تاریخی و مناظر طبیعی و بکر متحول شود.
آسیاب خاتونی برزک
آسیاب خاتونی در جنوب شرقی شهر برزک،در محله باغستان و روبروی مسجد خاتم النبیین قرار دارد. در خصوص تاریخچه احداث بنا آنچه که مسلم است اینکه با توجه به سبک و شیوه معماری بکار رفته در آن تاریخ آنرا می توان به دوره قاجاریه منسوب کرد.
ویژگی های معماری آسیاب خاتونی
ساختمان آسیاب دارای دو ورودی است که در ضلع جنوبی بنا و در موازات یکدیگر قرار دارند. یکی از آنها در واقع ورودی فضایی است که از آن به عنوان انبار جهت نگهداری کیسه های گندم و جو استفاده می کنند. این قسمت از بنا در داخل به صورت فضایی بالکن مانندی است که در بخش زیرین آن سنگ آسیاب ومحل ریختن گندم و جو قرار دارد. همچنین در گوشه ضلع شرقی انبار نیز حفره ای به قطر تقریبی ۴۰ سانتی متر وجود دارد که آسیابان از همان قسمت انبار با خالی نمودن کیسه های غلات از طریق حفره فوق آنها را به بخش زیرین یعنی به محل ریختن گندم و جو انتقال می دهد و در ادامه از این محل غلات مذکور مجدداً از طریق لوله ای ناودانی شکل به سنگ آسیاب منتقل می شوند.
ورودی دیگر بنا که امروزه دارای درب کرکره ای می باشد ما را به فضای اصلی بنا یعنی مکان ریختن غلات و محل سنگ آسیاب هدایت می کند. به طوری که پس از ورود،از طریق چند پله که به سمت پایین می روند می توان به قسمت های فوق الذکر دسترسی پیدا کرد. محل ریختن غلات و سنگ آسیاب در کنار هم قرار دارند که توسط دیواری از یکدیگر جدا شده اند. در قسمت کف محل ریختن غلات حفره ای به قطر تقریبی ۳۰ سانتی متر وجود دارد که غلات بوسیله چوبی ناودانی شکل و توخالی به طول ۱۵۰ سانتی متر به حفره موجود در سنگ بالایی آسیاب منتقل می شوند.علاوه بر این در قسمت جلو سنگ های آسیاب نیز فضایی مستطیل شکل جهت جمع آوری آرد ایجاد شده است. از دیگر بخش های آسیاب باید به تنوره آن اشاره نمود. تنوره آسیاب به صورت استوانه ای مخروطی شکل به قطر ۱۵۰سانتی متر در قسمت فوقانی و ۱۰۰ سانتی متر در قسمت تحتانی و به عمق ۸ متر، در ضلع شرقی بنا قرار دارد. آب قنات علیای برزک بوسیله کانالی به تنوره وارد می شود و در ادامه آب انباشته شده در این مخزن توسط روزنه قیف مانندی به سوی پره های چرخ آسیاب هدایت می گردد و باعث به گردش در آمدن سنگ های آسیاب می شود. به طور کلی سقف فضاهای آسیاب تیرپوش و مصالح بکار رفته در آن سنگ،خشت و آجر می باشد.
لازم به ذکر است که امروزه با وجود بهره گیری از دستگاه های پیشرفته جهت آسیاب نمودن غلات ، هنوز هم برخی از ساکنان برزک و روستاهای تابعه کیسه های گندم و جو را برای آرد کردن به این آسیاب می آورند.
در مجموع با توجه به موقعیت مکانی اثر و قرار داشتن آن در بافت شهر برزک و دسترسی آسان به این بنای ارزشمند، همچنین دایر و فعال بودن آن، به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری منطقه به شمار می رود.
تفرجگاه چشمه احمدآباد
این چشمه در نقطه شمال شرقی برزک و در حریم رودخانه فصلی برزک واقع است و دارای چندین چشمه جوشان میباشد و در قسمت بالا دست آن دیواره سدی است که بر اثر رسوب طی سالیان متوالی پر شده و هم اکنون با رویش درختان بید و درختچههای گز در بستر این سد منظره زیبایی را ایجاد کرده است. این تفرجگاه که در ۱۰۰ متری خیابان اصلی واقع است هر ساله گردشگران زیادی را به سمت خود جذب میکند. به دلیل وجود کوه در حاشیه جنوب شرقی تفرجگاه، گردشگران علاقه مند به کوهنوردی نیز در کنار استفاده از مناظر بکر و طبیعی این تفرجگاه از ورزش کوه نوردی نیز بهره می برند.
جاده تفریحی توریستی سعدآباد
این جاده از زیباترین جادههای طبیعی و بکر شهرستان کاشان میباشد جاده تفریحی و توریستی سعدآباد که از مرکز شهر آغاز میشود در امتداد رودخانه اصلی شهر که در قسمت شمالشرقی شهر واقع است به طول ۴ کیلومتر همراه با بدیعیترین صحنههای طبیعی ادامه داشته و پس از گذشت از کنار تفرجگاهها، کوهها، آبشارها و آبهای همیشه خروشان به مسیر اصلی جاده برزک ـ کاشان ختم میشود. چشمه ساران موجود در کنار جاده و آبهای همیشه خروشان آنها در کنار طبیعت همیشه سبز اطراف آن جلوهای زیبا و وصف ناشدنی را ایجاد نموده است.
وجود تفرجگاههای طبیعی در کنار این جاده زیبا مأمن امنی برای مسافران خسته از راه است.
آسیاب آبی سعدآباد و تفرجگاه جنب آن
در مسیر جاده سعدآباد، آسیاب آبی با قدمتی حدود ۲۰۰ ساله به چشم میخورد که با مصالح بنایی از قبیل خشت و گل و سقف تیر و نی ساخته شده است. آسیاب آبی دارای تنورهای میباشد که آب از بالا داخل آن ریخته و فشار آب این تنوره، سنگهای آسیاب به وزن ۵۰۰ کیلوگرم را به حرکت در میآورد و گندم را که در بین دو سنگ قرار میگیرد خرد کرده و آرد میکند.
این آسیاب به همراه تفرجگاه جنب آن مورد استقبال بسیار زیاد گردشگران قرا گرفته است.
این اثر در تاریخ ۲۴/۸/۸۵ به شماره ۱۶۲۱۸درفهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حمام دوره صفویه
یکی دیگر از میراث های فرهنگی شهر برزک، حمامی است که مربوط به دوره صفویه میباشد.
این بنای کهن توسط فردی بنام سید حسن کاشانی ساخته شده است.
در ساخت این حمام از سنگ های یکپارچه استفاده شده که ستون های یک پارچه سنگی آن گواه این عمل است
استحکام این حمام به حدی است که سیل عظیم و ویرانگر سال ۱۳۳۵ در برزک به آن آسیبی وارد نکرد.
این اثر در تاریخ ۲۴/۸/۸۵ به شماره ۱۶۲۱۳درفهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
امامزاده سراج الدین ابن موسی بن جعفر (ع)
زیارت امامزاده سراج الدین ابن موسی ابن جعفر با قدمتی ۵۰۰ ساله مربوط به دوران صفویه میباشد و ساخت بنای اصلی این امامزاده را هنرمندان آن دوران به عهده داشته اند.بنای این امامزاده که بزرگترین امامزاده این شهر می باشد شامل دو بخش می باشد، بخش اصلی که هسته اولیه آن را تشکیل می دهد فضای دور مقبره امامزاده است که یک بنای ۸ ضلعی با ضریح در مرکز آن همراه با گنبد ی که از درون (زیر آن) آئینه کاری شده است. در فضای بیرونی امامزاده قبرستان شهر وجود دارد که سنگهای قبر بسیار قدیمی گویای قدمت بالای این قبرستان است.
این اثر در تاریخ ۲۲/۸/۸۵ به شماره ۱۶۱۹۷درفهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
امامزادگان احمد و محمود (معروف به چهل دخترون و حاجی عوض)
این دو امامزاده که به زیارت چهل دخترون و حاجی عوض معروف هستند. به قول معتمدین و ریشسفیدان از نوادگان امام سجاد(ع) بوده و نام آنها شاهزاده محمود و شاهزاده احمد میباشد.
موقعیت این امامزاده در جنوب شرقی شهر و در کنار خانههای مسکونی در انتهای محلهای مصلی قرار دارد.
بناهای این دو امامزاده رو به روی هم قرار داشته هرکدام از این امامزادهها یک ضریح چوبی قدیمی دارد که در بالای یکی از آنها تاریخ ۱۱۱۳ هـ .ق و آیههای قرآن نوشته شده است که مطمئناً تاریخ اصلی این امامزادهها نیست و شاید تاریخ ساخت ضریحها باشد.قدمت بنای این امامزادهها به ۸۰۰ سال پیش میرسد.
موزه مردم شناسی برزک
اولین موزه مشارکتی مردم شناسی استان در خانه ای منتسب به دروه زندیه که با توجه به معماری سنتی محل ساخته شده است راه اندازی شده است.
موزه مردم شناسی برزک ، در دو طبقه با حیاطی طویل و باریک و با شیبی ملایم از شمال به جنوب شکل گرفته است . استقرار این بنا در بافت قدیمی شهر، ازجمله ویژگیهای این بنای تاریخی به شمار میرود.
گردشگران در این موزه ضمن بازدید از بناهای تاریخی شاهد دستگاههای بافندگی قدیمی همچون دستگاه گلیم بافی، دستگاه چادرشب بافی، دستگاه قالی بافی، درب چوبی مسجد جامع و بیش از ۴۵۰ اثر باقی ماند و قدیمی از گذشتگان هستند.
این اثر در تاریخ ۱۴/۱۲/۸۵ به شماره ۱۷۸۱۰درفهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آب انبار سردل
این آب انبار در دوران پهلوی با سبک معماری سنتی محل ساخته شده است.
این آب انبار در محوطه کوچک شیب داری در محله شهید رجایی ساخته شده است و دارای ورودی و سقف راهروی است که با طاق ضربی پوشانیده شده، گنبد و نورگیری که بالای محوطه آب انبار قرار میگیرد و بادگیر آن آجری است.
این بنای تاریخی در تاریخ ۲۴/۸/۸۵ درفهرست آثار ملی ایران به شماره ۱۶۲۰۵ به ثبت رسیده است.
خانه های قدیمی کاردان و موسوی
خانه تاریخی کاردان در دوره زندیه بنا گردیده و یکی از قدیمی ترین خانه های تاریخی شهر برزک به شمار می رود معمار آن استاد کربلائی عبداله عظیمی معروف به معمار عظیم بوده است.
این خانه که از زمان ساخت تا کنون در مالکیت خاندان کاردان بوده به همین نام در بین اهالی شهر تاریخی برزک معروف گشته است. این بنای تاریخی که در بافت قدیم شهر استقراردارد.
خانه تاریخی کاردان در تاریخ ۲۴/۸/۸۶ به شماره ۱۶۳۱۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه تاریخی موسوی نیز که در همسایگی خانه تاریخی کاردان قرار دارد یکی از قدیمی ترین خانههای تاریخی این شهر است که در دوره زندیه و با الهام از معماری سنتی محلی ساخته شده و چون متعلق به خواندان موسوی بوده به همین نام نیز شهرت یافته است و در میان اهالی این شهر به نام منزل امام جمعه شهر برزک معروف گشته است.
این بنای تاریخی در تاریخ ۲۴/۸/۸۶ به شماره ۱۶۳۰۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بافت قدیم برزک
بافت قدیم برزک که در محله مصلی واقع شده دارای جذابیت خاصی است به طوری که وقتی گردشگران بدور از هیاهیوی دود و ماشین شهرهای شلوغ در این بافت قدم میزنند دارای آرامش روحی خاصی میشوند.
این بافت که دارای ساختمانهای دارای خشت و گل با تیرهای چوبی بوده و بیشتر دارای کوچههای تنگ معروف به کوچههای آشتی کنون میباشد.
این بافت که در حاشیه تپه تاریخی قلعه و به صورت پلکانی گسترش یافته دارای چشم انداز بسیار جالبی است.
کوچه ها با عرض ۱ متر در اطراف ساختمانها به طور خاص و به شکل مارپیچ چرخیده است و تمامی منازل را به آسانی با هم ارتباط می دهد و هیچکدام از کوچه ها بن بست نمیباشد.
چهار فصل برزک
برزک از جمله شهرهای انگشت شمار دارای چهار فصل متمایز و زیبا میباشد.
بهار فصل شکفتن گلها و روییدن مخمل سبز زمین
در فصل بهار در دامنه رشته کوههای کرکس جایی که هر بینندهای را به تحسین وا میدارد مخملی سبز زمین را میپوشاند و درختان نیز بار شادی و نشاط بر شاخهها مینشانند و سفره سفید مهربانی را بر روی میهمانان خود میگسترانند و این در حالی است که زمزمه آب و نغمه پرندگان نوازشگر روح و جان انسان را جلا میدهد. در این موقع وقتی از لابلای درختان پر گل بهاری عبور میکنی و نسیم بهاری را حس میکنی گوئی در قطعهای از بهشت قدم میگذاری. فصل بهار در برزک پس از فرارسیدن نوروز آغاز میشود و سپیدی برف جای خود را به شکوفههای سرخ و سفید بهاری میدهد و بر زمینش مخملی سبز همراه با رویش گلهای لاله آماده استقبال از میهانان طبیعت است و چه خرسندند مردم این شهر که در آخرین ماه فصل بهار زمینشان متبرک میشود با بازگشایی گلهای سرخ محمدی که نقشی بدیع و تزیینی زیباست بر کوچه باغهای این شهر. در این ماه فعالیت گلابگیران با شوری خاص آغاز میشود، جشنواره گل و گلاب برپا میشود و شهر خود را آماده و مهیا در انتظار گردشگران میبیند تا از یک سو دشت های رنگین شده گل های لاله را در ویشنگ برزک به نظاره بنشینند و از طرفی دیگر دشت های گل محمدی مشام آنها را با صلوات به سوی مدینه روانه نماید.
فصل تابستان،فصل میوه ها و سرسبزی
فصل تابستان فصل سرسبزی و و شادابی و فصل کار و تلاش است، فصل به بار نشستن درختان باغ و دشتها. دربرزک انواع و اقسام میوهها به دست میآیداز شاه توت و آلو و گردو و بادام گرفته تا زردآلو و سیب و گلابی و … ، تابستان برزک بس دارای آب و هوائی لطیف و کوهستانی است که همواره در انتظار مسافران گرما زده از کویر است تا قدری در سایه سار درختان بیاسایندو صدای آبشارهای همیشه خروشان این شهر را بشنوند و قدری از آب چشمههای جلال آن بنوشند و همواره صدای مردم مهمان نواز این شهر را بشنوند که میگویند برزک میزبان مهربان دوستداران طبیعت.
پاییز برزک تابلو نقاشی طبیعت
فصل پاییز فصل به بار نشستن ماهها تلاش کشاورزان است. پاییز فصل کوچ پرستوها است، کوچه باغهای برزک در پاییز با فرشی رنگین از برگهای الوان درختان پوشیده شده است و درختان، برگهای زرد و سرخ و ارغوانی را با وزش باد در هوا میپراکنند و بر سر مسافرانشان گلریزان میکنند و چه زیباست وقتی که در این کوچه باغها قدم میگذاری و صدای خش خش برگها را در زیر پای میشنوی ناگاه نگاهت بر بلندای برزک میافتد و برفهای پوشیده بر قلههای سر به فلک کشیده را مشاهده میکنی که آمدن فصل زمستان را گوشتزد میکند.
زمستان همیشه سفید
مردم برزک نیز مانند همه ایرانیان با برگذاری مراسم شب یلدا به استقبال اولین سپیده زمستانی میروند و غالباً در این شب هدیه خداوندی، که همانا برف است را شاهد هستند.
زمستان برزک را همیشه پر از برف میبینی که این امر مسؤولین را بر آن داشت تا در تدارک پیست اسکی برزک باشند تا به گردشگران بگویند که همواره در کنار شهر کویری کاشان شهر کوهستانی برزک دارای چهار فصل متمایز و زیبا با بهترین نوع آب و هوا همواره مشتاق گردشگران در در طول سال است.
گلابگیری
شهر برزک با تولید بیش از ۸۰ درصد گل و گلاب با بیشترین تعداد کارگاههای گلابگیری سنتی و ۱۰ کارخانه صنعتی به عنوان بزرگترین تولید کننده گل و گلاب همواره نسبت به عرضه این محصول به دیگر استان ها و کشورهای خارجی تلاش می نماید.
گلابگیری سنتی
در بَرزُک بیش از ۵۰۰ کارگاه گلابگیری سنتی وجود دارد که در فصول گردشگری و به ویژه در ایام گلابگیری پذیرای گردشگران داخلی و خارجی هستند.
گلابگیری صنعتی
بخش بَرزُک به عنوان بزرگترین تولید کننده گل و گلاب در حال حاضر دارای ۱۰ کارخانه صنعتی تولید گلاب و عرقیات گیاهی می باشد و همواره در طول سال پذیرای گردشگران داخلی و خارجی می باشد.
صنایع دستی
منطقه بَرزُک یکی از نقاط ایران است که از قدمت و تاریخ کهن و فرهنگ پربار و هنر دستی بسیار قدیمی برخوردار می باشد .
در منطقه بَرزُک انواع صنایع دستی شامل:پارچه بافی -کرباس بافی – جاجیم بافی -گلیم بافی – گیوه چینی – سبد بافی – طناب بافی – نخ ریسی – گلدوزی با دست – قالی بافی – و انواع بافتنی های دستی وجود داشته که هم اکنون نیز تعدادی از آنها در شهر بَرزُک رونق دارد و فرش های دست باف این شهر از شهرت بالایی برخوردار است که امروزه نیز در بیشتر منازل برزک صدای تار و پود فرش به گوش می رسد.
معرفی زبان و لهجه مردم بَرزُک
زبان رایجی بَرزُک نشان از داستان زندگی آریاییان نخستین دارد و با همه ویژگی،پیوندهای آشکار با دیگر زبان های ایرانی، پهلوی، اوستایی، تالشی، مازندرانی، تانی،کردی، لری، سمنانی، ارمنی، دری زرتشتی، دامغانی و نیشابوری دارد. که خود نشان دهنده یگانگی فرهنگ مردمانی است که در گستره فرهنگی می زیند. خوشبختانه هنوز در برخی از محله های شهر شهروندان به زبان رایجی صحبت می کنند.
کشاورزی
شهر برزک با تولید مرغوب ترین شاتوت کشور گوی سبقت را از دیگر شهرها ربوده و طعم گوارای شاتوت را به ایرانیان اثبات نموده که به همین بهانه هرساله با ورود خیل عظیم گردشگران به شکرانه این محصول در تابستان جشنواره شاتوت برگزار می شود.
با توجه به پتانسیل بالای منطقه در تولید محصول گل محمدی بزرگترین گلستان گل محمدی مکانیزه کشور در باغ چهار میلیون متر مربعی کوثر برزک هر ساله پذیرای گردشگرانی است که عاشق رویت دشت های گل سرخ محمدی هستند.
محصولات کشاورزی بَرزُک
بَرزُک به دلیل قرارگرفتن در ارتفاعات کوه کرکس مرتفع ترین نقطه جغرافیایی در شهرستان کاشان می باشد که با وجود ارتفاع بالا و بارش زیاد و آب و هوای معتدل کوهستانی، شاهد رویش انواع درختان میوه است. در این شهر اکثر زمین های کشاورزی از جهت درختکاری به صورت مخلوط می باشد. یعنی در هر زمینی شما تقریباً همه نوع درختی را می توانید مشاهده کنید.
ولی چهار محصول شاخص و عمده این شهر به ترتیب شامل: گل محمدی – شاه توت – آلو بخارا و گردو زبانزد خاص و عام است و در فصول تابستان و پاییز گردشگران زیادی را به این شهر روانه می کند.ولی انواع درختان دیگر نیز شامل: انواع سیب، گلابی، گیلاس، انگور، صنوبر، بید ، بیدمشک، بادام ، هلو ، امرود ، گلابی ، توت سفید ، به، انجیر، انار، زردآلو و …نیز از طرفداران زیادی برخوردار است.
مراسم و آیین ها
از قدیم الایام در بَرزُک آیین ها و رسوم های متعددی برجای مانده که از آن جمله می توان به: مراسم شب نیمه در ماه مبارک رمضان_ آیین نخل برداری در روز عاشورا و شهادت حضرت علی ، مراسم شش امام حسین که در فهرست میراث معنوی کشور ثبت گردیده و … اشاره کرد.
اقامتگاه
به جهت حفظ و احیای بافت های تاریخی مسوولین شهر را بر آن داشت تا به جای ایجاد هتل های مجلل نسبت به احداث اقامت گاههای سنتی با کلیه امکانات رفاهی در شهر اقدام نمایند که از آن جمله می توان با اقامتگاههای ذیل اشاره نمود.
اقامتگاه آویلا
خانه سنتی روحانی